I prefer English text

Daniel Dennett
filosof

 
Evolusjonen av "hvorfor?"
- Om hvorfor vi undrer

 
I diskusjon med Bjørn Vassnes

 
Lørdag 24. oktober kl 18:00
Auditorium Egget
, Studentsenteret, Parkv 1, Nygårdshøyden
 

Vi mennesker er de eneste levende vesener som kan beskrive, kommunisere og kritisere grunnene til at vi gjør eller lager noe. Dette skaper et perspektiv som vi kan anvende til å fortolke alt annet liv på denne planeten, men med forsiktighet. For det som gir mening for Mor Jord gir ikke nødvendigvis mening for vår fornuft. Det er vår evolverte evne til å stille og besvare "Hvorfor?"-spørsmål som i siste instans gir oss en fri vilje. En fri vilje det er verdt å strebe etter, og av en type som ikke noe annet dyr besitter.

Daniel Dennett er professor i filosofi ved Tufts University i Massachusetts, USA. Dennett er kanskje den fremste filosofen i verden på evolusjon og biologi, og må gå med livvakt i hjemlandet USA etter at han publiserte boka Breaking the Spell: Religion as a Natural Phenomenon (2006) om hvordan religioner kan sees som evolverte fenomener. Han har også skrevet bøkene Darwin's Dangerous Idea (1995), som er en grundig gjennomgang av hvor mye evolusjonsteorien kan si om mennesket og livet, Freedom Evolves (2003), hvor han behandler menneskets frie vilje i lys av evolusjonsteorien.

Bjørn Vassnes er vitenskapsjournalist med bakgrunn fra NRK, hvor han blant var med å starte opp Schrödingers katt. De siste årene har han hatt en fast vitenskapsside i Klassekampen. Hans siste bok Sjelens sult (2008) er en gjennomgang av forskning som kan belyse hvorfor religion er så viktig for mennesket. Tidligere har han utgitt blant annet Det fornybare mennesket: stamceller og jakten på evig liv (2005), Livets dans: om kjønn, krig og kjærlighet (2004), og Myten om fornuften: og den nye vitenskapen om oss selv (1997). Mer om Sjelens Sult, bla. Morgenbladets anmeldelse, finnes på www.margmedia.no. Vassnes vil holde en innledning om Daniel Dennett og hans arbeider, og deretter intervjue Dennett med innspill fra salen.

 
 
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Foredraget holdes på engelsk og egner seg også for ikke-biologer.
Velkommen!

 
Om arrangementet i media

 
[24.10] Kronikk av Vassnes i Bergens Tidende
 
[23.10] Intervju med Dennett i Morgenbladet
 
[22.10] Intervju med Dennett i Klassekampen
 
[21.10] Vassnes om Dennett i Klassekampen

 
Nysgjerrig? Her kan du finne ut mer:

 
Daniel Dennetts hjemmeside [engelsk]
 
Om Dennett på wikipedia.org [engelsk]
 
Video med Dennett om Breaking the Spell [engelsk]
 
Videoforelesning med Dennett fra Harvard [engelsk]
 
Om Vassnes på wikipedia.org
 
Om Vassnes hos forlaget Marg
 
Facebook

 

 
darwin.uib.no
 
 

 
    UNIVERSITETET I BERGEN
Institutt for biologi